Is botox verslavend? Interview met Lara Cajko
by Fleur Meijer, columnist Viva on December 8th, 2017

...als je al jong begint met spuiten, waar houdt het dan op? Ik hoef alleen maar aan die lamineervoorhoofden te denken om te weten dat botox en fillers duidelijk verslavend werken.
Maar hoe komt dat? En wat is de rol van de arts daarin? Op zoek naar antwoorden stuit ik op de site van Lara Cajko. Ze heeft een eigen kliniek, Allure, is cosmetisch arts én afgestudeerd psycholoog. Een interessante combinatie. Ik bel haar, en mijn vermoeden klopt: ze heeft een duidelijke visie op haar vak.

Ten eerste: ja, ze vindt dat er zorgelijke dingen aan de hand zijn.
‘Ik maak me vooral zorgen over hoe makkelijk sommige collega’s hun patiënten inspuiten, en hoe makkelijk de patiënten zich ook laten inspuiten’, zegt ze.
‘Mensen laten zich verleiden door goedkope groupondeals, maar je krijgt waar je voor betaalt. Botox is gruwelijk duur: als het zo weinig kost is het lopendebandwerk. Dan zal de behandelaar geen tijd hebben voor een intakegesprek, want de volgende staat alweer te wachten.’
Daar komt nog eens bij dat zeker fillers niet allemaal even veilig zijn. Botox wel, verzekert Lara. ‘Botox is uitvoerig onderzocht, het staat op de geneesmiddelenlijst. Fillers zijn een ander verhaal: zij kennen een ander registratieproces en hebben soms toevoegingen die weer gevoelige reacties, ontstekingen of harde plekken kunnen veroorzaken. Geloof me, dat wil je echt niet.’

Lara doet zelf altijd eerst een intakegesprek van drie kwartier.
‘Dat is eigenlijk al een soort selectie aan de poort. Ik wil weten wat je voorgeschiedenis is, waarom je hier zit, wat er speelt in je leven. Er zit vaak zoveel meer achter een zin als ‘mijn lippen zijn te smal.’ Als blijkt dat er bijvoorbeeld sterke minderwaardigheidsgevoelens achter schuilen, dan doe ik het niet. Anders zal ik ze overtuigen eerst andere hulp te zoeken.’

Heel commercieel is haar aanpak niet, geeft ze toe. ‘Maar ik zou het vreselijk vinden als het belang van mijn patiënten niet voorop zou staan. We hebben ook een ethische taak. Vaak verwachten mensen te veel van botox en fillers. Ze hebben een beeld in hun hoofd dat hen echt niet mooier maakt. Het is mijn taak als arts die verwachtingen af te remmen en bij te sturen. Om ze te beschermen tegen die glijdende schaal. Het mooie is: uiteindelijk worden we het bijna altijd eens.’


Posted in not categorized    Tagged with no tags